top of page

Two velocities - One destination

Eindhoven wishes to develop into a sustainable and inclusive city. A top-down vision is insufficient to obtain support and commitment.

In today's social dynamics, having a constructive conversation with residents is difficult. A new method of involving citizens is required.

The use of Gamification could improve the quality of insights. As a result, citizens' participation comes naturally.

The intended outcome is a prototype of an innovative instrumentation to gain a better understanding of the social dynamics. This will allow practitioners better understand the social dynamics that lead to support and participation in the city's ambitious growth ambitions.

Summary/samenvatting

Een team onderzoekers van Fontys heeft participatief onderzoek uitgevoerd in zeven friettenten in Eindhoven om te ontdekken wat er speelt en leeft in de stad. Terwijl mensen op hun bestelling wachtten, vertelde de onderzoekers dat ze een schatkaart maakten van de buurt. Wat vinden de bewoners belangrijk en van waarde in hun buurt? Teken dit op het formulier. Gooi met een dobbelsteen en beantwoord de vraag die met de uitkomst verbonden is. Door deze benadering konden de onderzoekers verborgen en verrassende verhalen ophalen en spraken ze ook met mensen die anders niet bereikt worden.
Het project werd uitgevoerd samen met studenten en de consortiumpartners. Ieder met een eigen unieke bijdrage. Het team wilde meer inzicht in wat van waarde is in de verschillende buurten. De onderzoekers ontdekten dat friettenten fungeren als sociale knooppunten in de buurt en dat ze belangrijk zijn voor sociale cohesie en het gevoel van samen leven. De inzichten die zijn opgedaan werden gekoppeld aan de dimensies van de Brede Welvaartsagenda om bij te dragen aan een inclusieve aanpak van vernieuwing en groei, community-up. Friettenten bleken hiervoor een belangrijke bron van informatie te zijn, omdat mensen hier spontaan en laagdrempelig konden deelnemen aan het onderzoek. Enquêtes en bewonersavonden zijn niet altijd effectief omdat ze niet alle bewoners bereiken. De onderzoekers ontdekten dat veel mensen graag deelnamen aan deze innovatieve manier van onderzoek en dat de inzichten die werden opgedaan waardevol waren voor het begrijpen van wat er speelt en leeft in de stad.

Inzichten: · de uitbater van de frietzaak is een informele sociale netwerker, · de frietzaak is een sociaal knooppunt in de buurt, · het is neutraal terrein om verhalen op te halen, · positief wachten is nodig om community-up onzichtbare informatie op te halen, · gamification toepassen kan heel klein en effectief zijn.

Friettenten als steunpilaar in ‘Frietje met onderzoek’.

 

Foto Noelle van den Berg

artikel in Bron - Fontys

Frituurhal Remy boek.jpg
vodcast ni ma.jpg
vodcast ni wa mi.jpg
vodcast ne an re.jpg

Vodcast Studio 040 

 

 

Gesprek 1

 

 

 

 

Gesprek 2

 

 

 

 

 

Gesprek 3 

Studio040 - Verborgen wijkverhalen komen tot leven, na gesprek in de snackbar

Artikel in het Eindhovens Dagblad

Frietzaak research
Where better to playfully research the social dynamics of Eindhoven than in the local frietzaak? A place where all the various types of Eindhoven residents are waiting for their order. In this way, the Frietzaak as a social hub in the city can contribute to an inclusive approach to renewal and growth.  

2022-07-01 17.06_edited.jpg

By collecting stories in the Frietzaak, where people gather, have to wait a while, with a positive mood, for their French fry, we set the tone for an innovative and inclusive way of participatory research into support and ideas for urban renewal and growth.   

frituurhal.png

Connection to innovation policy
To answer the question of a new approach, the use of gamification will be investigated. The daily steps of those involved and the corresponding challenges and confrontations are mapped out playfully by those involved themselves.

schets onderzoekskaart.png
bottom of page