top of page

automated journalism

automated journalism innovation social design communication niels van maaren modellenman
UTAUT research Robotjournalism
Research model, first draft. Click on image above for PDF.
UTAUT modellenman niels van maaren

ONDERZOEKSPROJECT AUTOMATISCHE NIEUWSREDACTIE

 

Nieuwsuitgeverijen bevinden zich in zwaar weer. Economische malaise en toegenomen concurrentie in het pluriforme medialandschap noodzaken uitgeverijen om enerzijds kosten te besparen en tegelijkertijd te investeren in innovatie. De verdere automatisering van de nieuwsredactie vormt hierbij een uitdaging. Buiten de branche ontstaan technieken die  uitgeverijen hierbij zouden kunnen gebruiken. Deze zijn nog niet ‘vertaald’ naar gebruiksvriendelijke systemen voor redactieprocessen.

Het Fontys lectoraat Media, Interactie en Narratie neemt samen met partijen uit de uitgeverijbranche het initiatief om voor dit braakliggend terrein een praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Samen kiezen wij hierbij voor onderzoek voortkomend uit het vakgebied ‘Natural Language Processing’ – het automatische genereren van taal.

De toepassingen uit de vakgebied in het journalistieke veld nemen een vlucht in Amerika. In het werkveld staat deze ontwikkeling bekend als Automated Journalism of ‘robotjournalistiek’. Binnen Nederland en specifiek voor de Nederlandse taal zijn de ontwikkelingen op dit gebied echter nog zeer beperkt. Het onderzoek naar

automatische nieuwsredactie is opgezet om antwoord te vinden op de volgende vraag:

 

Hoe kunnen bewezen en nieuw te ontwikkelen technieken uit het domein van Natural Language Processing een bijdrage leveren aan de automatisering van een nieuwsredactie en het journalistieke product?

 

Het 4-jarige onderzoek richt zich enerzijds op ontwikkeling van algoritmes (‘robots’) en anderzijds op de impact van deze technologische ontwikkelingen op het nieuwsveld. De impact wordt onderzocht uit zowel het perspectief van de journalist

als nieuwsconsument. We ontwikkelen binnen dit onderzoek twee prototypes die samen het automatische redactiesysteem vormen. Dit systeem gaat voor en na het project gebruikt worden door onderzoekers, journalisten, docenten en studenten. Onderzoekresultaten delen we door middel van presentaties voor de uitgeverijbranche, presentaties op wetenschappelijke conferenties, publicaties in (vak)tijdschriften, reflectiebijeenkomsten met collega-opleidingen en een samenvattend white-paper.

bottom of page